follow
  • Erste Bank | Erzsébet kőrúti bankfiók átalakítása
  • main4

| Erste Bankfiók - Régi Bástya mozi

A nagy múltra visszatekintő Bástya mozi, mint sok budapesti filmszínház társa, a multiplexek korszerű, soktermes kínálatával már nem tudott versenyezni, ezért bezárta kapuit és eladták. Az értékesítés során a tulajdonosi viszonyokban megosztottság jött létre, mivel a vetítőterem (nézőtér) és az azt kiszolgáló előcsarnoki terek külön-külön találtak vevőre.

erste A nagy forgalmú közlekedési csomópont adottságait kihasználandó az új tulajdonos - ERSTE BANK - új funkciót szánt az Erzsébet körúti homlokzaton belüli térnek. Az áttervezés lényegét egy bankfiók kialakítása jelentette. Az új koncepció alapján a homlokzati portálok áthelyezésre kerültek, melyek komoly statikai kiváltásokat igényeltek.

Belső térképzés

A galériázott belső terek három fő egységre tagolódtak. Az emeleti szintre kerültek az irodák és tárgyalók, míg a földszinten a közönségforgalmat lebonyolító egységek kaptak helyet. Mindkét szinthez kapcsolódik szociális vizesblokk, illetve mozgássérült WC. Az ügyféltér kiépítése teljes egészben akadálymentesített formában valósult meg.

Szerkezeti változtatások

A korábbi, mozi üzemeltetését biztosító helyiségcsoportok elbontásra kerültek, helyenként a teherhordó szerkezeteket sem kímélve. A kiváltások melegen hengerelt acéltartókkal készültek (csavarkötésű, illetve hegesztett kapcsolatú sorolással). Minden vakolat és padozati rétegrend eltávolításra került annak érdekében, hogy az új gépészeti, elektromos és hírközlési, továbbá banktechnológiai (bankbiztonsági) rendszerek védőcsövei eltakart formában épülhessenek ki.

Energiahatékonyság

A tervezés és kivitelezés során döntő hangsúlyt kapott az üzlet energiaellátásának függetlenítése a társasháztól. A saját kazánról történő fűtés biztosításához egy kapcsolódó légudvarban telepítettük a 20 m-es szerelt kéményt. A gáz és elektromos áram fogyasztásának mérését saját ingatlanon belül biztosítottuk. A belső terek arculatát a sok üvegfelület a kontrasztosan színezett falak és a modern világítástechnika határozzák meg (szakipari üvegfalak, üveg mellvédek, korlátok). Az átépítéssel egyidejűleg az üzlettér hő- és hangszigetelése is kiemelt feladatot jelentett. A földszinti belmagasság növelése érdekében padozatsüllyesztést végeztünk, melynek során az új rétegrendbe hőszigetelést építettünk be. A homlokzaton sávos kialakítású "kváder" képzést alkalmaztunk dryvit hőszigetelő rendszerrel. A galéria szint és a megmaradt vetítőterem között kettősfalú hangszigetelés, míg a járó felületen szőnyegpadló hangcsillapítás készült. A kiemelkedő színvonalú munkahelyi környezetben a dolgozók jól érzik magukat, az munkájukra pozitív hatást gyakorol. A három hónapos, szorított tempót diktáló kivitelezési időintervallum tartásával átadott bankfiók az eltelt időszakban megnyerte az ügyfelek tetszését.


tetszikcikk

Közösség