follow
  • Energiatakarékos felújítások | Energiatudatosság
    main7 main7 main7

| Energiatakarékos épületek


energia1A technikai és technológiai fejlettség jelen színvonalán manapság már viszonylag egyszerű energiatakarékos házat építeni. Mindkét típus tulajdonsága, hogy az egyre dráguló energiahordozók megvásárlását igyekszik a minimális mértékre csökkenteni az életminőség és komfortérzet romlása nélkül. Már arra is van precedens, hogy vásárlókból (a házilag megtermelt villamos energiánál) akár eladókká is válhassunk (ehhez idehaza jogszabályi környezet módosításra is szükség lesz). De mit tehet az az ingatlan tulajdonos, aki már 30 évnél idősebb házban él és elképesztően magas összegű számlákat kénytelen kifizetni – kiszolgáltatottsága miatt – a monopol helyzetben lévő szolgáltatóknak?


A megoldások tárháza szinte végtelen, mivel mindig egyedi esetet kell vizsgálni, mely leginkább a "nyújtózkodásra alkalmas takaró" függvénye, viszont ha valaki felújítási, átépítési, korszerűsítési munkák előtt áll, akkor annak érdemes fontolóra vennie, hogy milyen költséghatékony műszaki megoldással tudja a jövőbeli energiafogyasztását csökkenteni. Mielőtt elhamarkodott fejlesztésbe fognánk, szükségesnek tartjuk a prognosztizált megtérülési- és amortizációs időtartamok vizsgálatát, elemzését (mivel mindennek ára van!). Hogyan közelítsünk az energiatakarékosság növeléséhez?

Hogyan öltöztessük házunkat?

Mivel a legtöbb energiát az épület fűtésére (és hűtésére) használjuk ezért a házunk "öltözetét" tekintsük át először, melyek az alábbiakra terjednek ki:

  • földszinti padozat hőszigetelése
  • körítő falak anyaga, vastagsága, hőszigetelése
  • homlokzati nyílászárók szerkezeti felépítése
  • zárófödém anyaga, vastagsága, hőszigetelése
  • tetőszerkezet anyaga, rétegrendje, hőszigetelése
  • az épület tájolása, természeti környezete

Már meglévő házunk energiafogyasztásának csökkentése

energia2Mivel az energiaköltségek csökkentése felé vezető úton az első lépés a jó hőszigetelés kialakítása, ezért az előző vizsgálataink eredményéből kiszámítható az annak megvalósítására fordítandó egyszeri kiadás. Az esetek 98%-ban ezen fejlesztés átlag 10 éven belül megtérül, különösebb elemzést nem igényel. Az épületgépészeti beavatkozásoknál – bár további havi költségmegtakarítások érhetők el, már nem egyértelmű a költséghatékonyság. Itt elemezni kell a még jól működő rendszer fogyasztási paramétereit, hatékonyságát, várható élettartamát.energia3 Azonnali cserét (korszerűbb, integrált rendszerre) csak rendkívüli esetben javasolunk. Inkább a rásegítő, kiegészítő "tuning" elemek telepítését látjuk célravezető megoldásnak (napelemek, napkollektorok, levegőkazán, stb…). Természetesen a tökéletes megoldásban nem hiszünk, de az elérhető célt, kompromisszumok árán mindig lehet közelíteni.Közösség